“Proton pompa inhibitörü - PPI” olarak adlandırılan ve mide asit salgısını uzun süreli baskılayan ilaçlar son yılların popüler ve çok kullanılan ilaçlarından. Olumlu etkileriyle pek çok mide rahatsızlığından korumasına rağmen birçok kişi bu ilaçları aylarca, hatta yıllarca kullanmaya devam ediyor. Ancak uzun süreli kullanılmaları beraberinde faydalı etkilerini gölgede bırakabilecek yan etkilere neden olabiliyor. İşte bunlardan bazıları:
B12 vitamini eksikliği: Kan yapımı, sinir hücreleri ve hızlı çoğalan hücrelerin ihtiyacı olan B12 vitamininin emilimi mide asit salgısının sürekli baskılanmasıyla bozulabiliyor. Sonuçta kansızlık, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşukluk, yanma gibi bulgular ortaya çıkabiliyor.
Demir eksikliği: Mide asidi varlığında besinlerdeki demirin daha iyi emildiği biliniyor. Mide asidi azaldığında demir emiliminin bozulmasıyla demir eksikliği ortaya çıkabiliyor. Kansızlık ve saç dökülmesi ile sonuçlanabiliyor.
Kalsiyum emiliminde bozulma: Besinlerdeki kalsiyumun barsaklardan emilmesi için de mide asidi gerekli. Mide asidinin yıllarca baskılanmasıyla kalsiyum emiliminde azalma, sonrasında da kemiklerin zayıflaması, kemik kırıklarında artış olduğu gözlenmiş.
Barsak ve akciğer enfeksiyonlarında artış: Mide asidinin koruyucu etkisi ortadan kalktığında başta C. difficile adlı patojen olmak üzere her türlü barsak enfeksiyonu riskinin arttığı biliniyor. Yine benzer bir nedenle zatüre de bu ilacı uzun süre kullananlarda daha sık görülüyor.
Mide poliplerinde artış: Mide asidinin sürekli baskılanmasıyla vücut mide asidini artırmak için “gastrin” isimli bir maddenin üretimini artırıyor. Bu madde, midede asit üreten hücrelerde atrofi, yani hücre yapısının silikleşmesine, sonraki aşamalarda da distrofi – yani hücre yapısının bozulmasına sebep oluyor. Bu sürecin direkt mide kanserine neden olduğunu gösteren bulgu olmasa da bu hücresel bozulmanın sonraki aşamasında bu riskin ortaya çıkabileceği düşünülüyor.
Sonuç olarak “proton pompa inhibitörler” mide hastalıkları tedavisinde ve midenin korunmasında çığır açan, faydalı ilaçlar. Ancak bilinçsizce ve tabiri yerindeyse “leblebi” gibi aylarca, yıllarca kullanılmasının da riskler içerebileceği unutulmamalı.